Skip to main content
energiafenntartható fejlődésközigazgatás: magyar

A Fővárosi Önkormányzat pályázata városi épületek külső falainak zöldítésére (növényesítésére)

Szerző: 2023. február 5.No Comments

„Pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat, amely a városi épületek külső falainak növényesítéséről szól. 50 millió forint van rá.
A Fővárosi Önkormányzat lépne a zöldfelülethiányos városrészek zöldítése érdekében. Erre pályázatot írtak ki – vette észre a BudaPestkörnyéke.hu.
Azt írják, hogy Budapest vezetése pályázat keretén belül 50 millió forint támogatást nyújt az épületek külső falainak zöldítésére. Reményeik szerint ezzel nemcsak szebbek, hanem nyáron hűvösebbek is lehetnek a szűk belvárosi utcák, azaz élhetőbbé válik a főváros.
Pályázhatnak a budapesti társasházak mellett lakásszövetkezetek és intézmények is. Utóbbi csoportba tartoznak az iskolák, egészségügyi intézmények, hivatalok is. Családi házak sincsenek kizárva a pályázók köréből. A pályázat értelmében az épületek közterülettel határos falainak zöldítésére nyílik lehetőség. A növényesítés megvalósítása a tervezéstől a kivitelezésig a fővárosi önkormányzat feladata. A pályázónak a kivitelezés után legalább öt éven keresztül gondoskodnia kell a kialakított zöldfelület fenntartásáról.

A pályázatok benyújtásának határideje 2023. február 28. Csak online pályázatokat fogadnak. Ehhez fel kell keresni a homlokzatzoldites.budapest.hu weboldalt. ”

Forrás:
Meghökkentő módon zöldítenék Budapestet, 50 millió forint jut rá; Infostart; 2023. január 31.
Homlokzat zöldítés – Társasházak, lakásszövetkezeti lakóépületek, intézmények homlokzatának zöldítése; Budapest Főváros Önkormányzata, Zöld Budapest
Háttér:
A zöldtető múltja és jelene; Fito System Kft.
Növényekkel borított épületek (Zöldtetők és zöldhomlokzatok); Pál János; Levegő Munkacsoport; 2005 (PDF)